Sådan fungerer en varmepumpe

I mange år har de fleste danskere opvarmet deres boliger med gas, olie eller el-radiatorer. Dette har for mange været den oplagte mulighed. Bor man i hus og eftersøger en billigere og mere klimavenlig løsning, er det dog værd at overveje en varmepumpe. I modsætning til de andre opvarmningsmuligheder bruger en varmepumpe nemlig meget mindre energi, og det kan være en stor fordel – for pengepungen såvel som miljøet. Helt konkret overfører en varmepumpe energien fra den omkringliggende natur til din bolig. Der findes tre forskellige varmepumper. En af de mest populære er jordvarmepumpen. Denne type varmepumpe udnytter jordens varme til at opvarme brugsvandet i boligen såvel som gulvvarme og vandet i radiatorerne. Luft til vand-varmepumper har samme funktion. I stedet for at drive varme ud af jorden driver denne type varmepumpe energi ud af luften igennem en ventilator. Ønsker man kun at opvarme luften i sit hus, bør man overveje en luft til luft-varmepumpe. Denne varmepumpe giver billig varme og et ideelt valg til huse, hvor der ikke er rørført varme.

 

En billig og miljøvenlig løsning

Når man vælger en varmepumpe, investerer man i fremtiden. Man passer ikke blot på kloden, men skaber ligeledes en lettere varmeløsning for sig selv. En varmepumpe kræver nemlig ikke samme vedligeholdelse som et fyr. Dette giver mere tid til andre elementer i husholdningen. Har man hidtil opvarmet med fossile brændsler eller elvarme, kan man få tilskud til sin nye varmepumpe. Dette kræver blot, at varmepumpen er eldreven og producerer varme til både rum og brugsvand. Har du fjernvarme, er det ikke muligt at få tilskud til en varmepumpe. Af den grund er det vigtigt at orientere sig i forholdene i sit boligområde, inden man træffer en beslutning. Er alle de formelle krav overholdt, kan man spare mange penge på sin varmeregning med en varmepumpe. På denne måde betaler omkostningerne fra varmepumpen hurtigt sig selv ind.

 

Montering af varmepumpe? Sådan gør du

Hvis man har den fornødne erfaring, kan man selv montere sin varmepumpe. Dette afhænger dog i høj grad af, hvilken type varmepumpe man skal have installeret. Er der tale om en jordvarmepumpe, skal man søge professionel hjælp hos en autoriseret el-installatør. Det samme gør sig gældende ved en luft til vand-varmepumpe. Dette skyldes, at monteringen ofte er omfattende og derfor kræver erfarne hænder. Skal du have monteret en luft til luft-varmepumpe, må du gerne selv indstille udedelen og montere indedelen. Selve tilslutningen af varmepumpen skal dog udføres af en autoriseret el-installatør.